Besparen

Minder voor de hand liggende bespaartips

Dit zijn wat tips om energie te besparen waar je wat mogelijk minder vaak wat over hoort…

TV helderheid iets lager zetten

Bij elke TV kun je via het menu de helderheid verlagen, dit hoeft niet heel veel te zijn, je kunt bijvoorbeeld van 100% naar 90% of 80% gaan. Zeker als de TV(s) veel aanstaan zal dit op jaarbasis zeker wat stroom schelen. Sommige TV hebben automatische helderheid maar laten je ook het maximum instellen wat je dan wat lager kunt kiezen.

Dynamisch Contract

Een Dynamisch Contract is nog niet heel bekend in Nederland, wil je er meer over weten kun je er hier wat meer over lezen. Als je dan de dynamische stroomtarieven in de gaten houd kun je op bepaalde momenten voor veel minder geld, zonder geld of zelfs geld (terug) verdienen als je dan net veel apparatuur aanzet op dat moment. Overigens zijn deze contracten niet helemaal zonder risico, als de energie prijzen extreem stijgen voor langere periode kun je uiteindelijk duurder uitkomen.

De actuele grafieken zijn voor iedereen publiek beschikbaar en worden door alle energie leveranciers die een dynamisch contract hebben ook weergegeven (geven ook dezelfde prijs), bijvoorbeeld bij ANWB Actuele Tarieven. Ook in de app van de wederverkopers kun je de uurtarieven nakijken. Zodra dus de stroom prijs laag(er) is, nul of zelfs negatief is het zaak om even op te letten je kan dan:

  • De vaatwasser aanzetten of inplannen op die tijd
  • De wasmachine aanzetten of inplannen op die tijd
  • De wasdroger aanzette of inplannen op die tijd
  • Stofzuigen of je Stofzuig robot opladen
  • Electrische oven aanzetten b.v. voor een lunch
  • Je huis extra verwarmen met elektrische kachels
  • Je elektrische auto (extra) opladen
  • Je mobiele apparaten opladen zoals telefoons, laptops
  • Een power station (accu) opladen (zijn helaas nog niet echt goedkoop)
  • .. alle activiteiten die je redelijk kunt plannen en veel stroom verbruiken

Inventariseer alle standby apparatuur en gebruik een smart switch

Je hebt vaak veel meer apparatuur in huis aan een stekker aangesloten zitten dan je kunt onthouden. Door alle apparatuur volledig langs te lopen kun je wel 30 tot 40 apparaten op de lijst krijgen. Omdat standby verbruik 24 x 365 lang doorloopt is er meer te halen dan je denkt, en ook makkelijker dan je denk door smart switches te gebruiken waar je een tijd schema in zet. Je kunt er meer over lezen in dit item.