Besparen

Tip: Gebruik de lampen op een slimme manier

Iedereen vergeet wel eens om een lamp uit te doen. Helaas gebeurt dit best vaak. 10% van de Nederlanders doet het licht niet uit, wanneer hij/zij de kamer verlaat. Door een simpele aanpassing van deze gewoonte, is het mogelijk veel energie te besparen. Als dat echt niet lukt, wellicht dan een tijdschaklaar in de gang.

Gebruik daarnaast zo weinig mogelijk grote lichten, en gebruik juist kleine lampen zoals bureaulampen. Daarnaast is het vervangen van een gloeilamp of een halogeenlamp een hele goede optie om energie te besparen. Zelfs wanneer deze lamp nog goed werkt, is het verstandig deze te vervangen met een spaar- of ledlamp want dat bespraart veel stroom.

Met een LED lamp bespaart je bijna wel 85% elektriciteit ten opzichte van de gloeilamp. Ook de TL- en spaarlamp zijn zuinig: hiermee bespaar je zo’n 80% elektriciteit. Tevens gaat de LED lamp een stuk langer mee: waar een gloeilamp zo’n 1000 branduren meegaat, gaat een LED lamp gemiddeld 50.000 branduren mee. De prijs van de LED lamp is wel hoger, maar dat verschil is zo terugverdiend met het besparen van energie.