BesparenEfficiëntie

Koop energiezuinige apparaten

Moderne elektrische apparaten gebruiken veel minder stroom dan oude modellen. Kies er daarom ook voor om de oude apparaten in te ruilen voor nieuwe. Het grootste gedeelte van de stroom gaat op aan je huishoudelijke apparaten. Hieronder vallen bijvoorbeeld vriezers, wasmachines, vaatwassers en drogers onder.

Ale je een oud (ouder dan 5 jaar) apparaat thuis hebben staan, wissel deze dan in voor een nieuwe. Let bij het kopen op het label op het apparaat. Dit label geeft aan hoe energiezuinig het apparaat is. De letters op het label geven aan hoe energiezuinig het apparaat is. Kies voor een apparaat met het label A+++. Een aantal jaren geleden was label B nog energiezuinig, maar tegenwoordig is een apparaat met een A+ label het minst zuinige in de winkels.

Het inwisselen van deze apparaten kost natuurlijk geld, maar omdat ze zo energiezuinig zijn verdien je dit snel terug. Gebruik je apparaten ook efficiënt, en maak er zo min mogelijk gebruik van waar mogelijk.