Efficiëntie

voorspelling opbrengst zonnepanelen voor de komende dagen

Doordat de energie leveranciers steeds minder gaan betalen voor de teruggeleverde stroom kan het voordelig zijn de stroom van de zonnepanelen zelf te gebruiken, met name ook bij dynamische leveranciers. Met een voorspelling van de opbrengst kun je desgewenst het goedkopere stroomgebruik voor een deel vooruitplannen, zoals

  • De vaatwasser
  • De wasmachine
  • De wasdroger
  • Stofzuigen of je Stofzuig robot opladen
  • Je auto opladen
  • Een power station (accu) opladen (zijn helaas nog niet echt goedkoop)

Een algemene pagina die aardig werkt voor alle soorten zonnepanelen is bijvoorbeeld

https://www.mijnenergierekeninglager.nl/solar3p.html

In de pagina kan je dan je regio, het aantal panelen, de watt peak (wp) per paneel invullen en je ligging qua orientatie dus bijvoorbeeld zuid-oost Je krijgt dan een overzichtje voor de komende 4 dagen dagen, per dag of zelfs per dag en dan per uur. Helaas is het nog niet mogelijk om verder vooruit te kijken dan de 4 dagen en de regio’s zijn beperkt tot de meeste grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht enz. De nauwkeurigheid van de voorspelling wordt met name bepaald door de nauwkeurigheid van de voorspelling van het aantal zonuren en het aantal watt per m3 door de dienst van Meteo. De applicatie gaat uit van een zonnepaneel opstelling van 45 graden. Hierdoor voorspelt de applicatie helaas dus soms teveel of te weinig opbrengst als je het vergelijkt met wat je eigen panelen dan leveren.

Er is ook een Android app versie beschikbaar die je kunt downloaden uit de Google Play App store via deze link:

Get app on Google Play