BesparenEfficiëntie

Energie Besparen – Sluipslurpers

Een van de sluipposten in de energie rekening zijn tegenwoordig alle apparaten die aangesloten zijn aan je stroomvoorziening en continue, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar soms een beetje maar soms ook meer stroom gebruiken dan je denkt. Met de hoge stroomprijs is het echt de moeite waard om hier eens beter naar te gaan kijken.

Dit zijn een aantal voor de hand liggende standby sluipslurpers:

 • TV
 • TV Box
 • Mediaspelers
 • Draadloze speakers (b.v. Sonos)
 • Audioapparatuur
 • Personal Computers, Laptops, Monitors
 • Game Consoles, Play Station, X-Box

En je hebt al snel veel meer apparatuur aanstaan dan je kunt onthouden en uit je hoofd weet, puur omdat het er erg veel kunnen zijn – een aantal voorbeelden die mogelijk wat minder voor de hand liggend zijn:

 • Je modem van je internet provider
 • Je wifi extenders
 • Je printers
 • Je Chromecast apparaten
 • Je externe harddisk/NAS
 • Je vast telefoon apparatuur met 220 stekkers
 • Klokradio’s op de slaapkamers
 • Buitenverlichting
 • Apparatuur in de schuur
 • Apparatuur op zolder

Nu je na het lezen van wat voorbeelden wellicht bewuster bent geworden hoeveel apparatuur je mogelijk hebt, kan het een goed plan een complete lijst te maken en met die lijst te bepalen welke apparatuur eigenlijk dus niet altijd hoeft aan te staan of standby hoeft te zijn. Met name in de periodes dat je slaapt, niet thuis bent, de apparatuur niet nodig hebt/gebruikt komen dan in aanmerking of de apparatuur uit te zetten. Het is ook verstandig om bij bepaalde apparaten te controleren wat de instelling qua gebruik is voor standby, veel apparatuur heeft default de standby mode zo staan dat ze heel snel aankunnen, maar daarmee gebruiken ze ook veel meer standby stroom, dus die instelling kun je meestal veranderen naar een ECO stand zodat ze al minder standby stroom gebruiken, maar wel wat langzamer opstarten.

Als je een goed beeld hebt van welke apparatuur uit kan op bepaalde tijdstippen is het niet echt handig om dan de stekkers er telkens uit te halen, hiervoor bestaan tegenwoordig slimme oplossingen, zoals Tapo. P100 of P110 (met verbruiksmeting).

Je kan met een enkele schakelaar dan bijvoorbeeld alle TV en media apparatuur in de woonkamer na een bepaalde tijd uitzetten, en vroeg in de ochtend weer aan, hiermee stopt dan ook al het standby verbruik in die periode, en hoef je er verder geen rekening mee te houden dat de apparatuur uit staat. De daadwerkelijke tijden zijn uiteraard per situatie weer anders maar het komt zelden voor dat alles 24 uur beschikbaar moet zijn:

Een andere tip is dat sommige moderne apparatuur ook zelf een tijd schema kan instellen, zo kunnen bepaalde wifi-extenders van TP-LINK met een tijdschema zich zelf aan en uit zetten en daarmee het verbruik optimaliseren.

Hoeveel kan ik besparen op deze manier?

Natuurlijk hangt dit af van de specificaties van alle apparatuur, nieuwere apparaten zijn soms al weer veel zuiniger met de standby of hebben default al een ECO stand. Zo maar een paar voorbeelden van flinke standby stroom verbruikers zijn Ziggo Horizon/XL Boxen (34 watt per uur) of Game Consoles met Instant On die dan tussen de 10 tot 15 watt per uur gebruiken. Nu is dat voor een uur niet veel, maar 24 x 365 = 8760 uur (minus de tijd dat je ze echt aan zet) kan zo maar totaal een flinke besparing opleveren over een heel jaar. Stel dat je 100 Watt per uur op deze manier aan standby gebruik kunt gaan afschakelen, dan bespaar je dus op jaarbasis mogelijk tot 800 KWh. Met de erg hoge stroomprijzen rond de 70-90 eurocent/KWh (stand oktober 2022 b.v. bij Eneco) kun je dus iets van 600-700 euro per jaar besparen, dit bedrag is een investering voor paar slimme schakelaars (niet meer dan 50 euro) en de moeite om uit te zoeken wel waard. Natuurlijk zal na het prijs plafond in 2023 het verschil weer dat dalen, met 40 eurocent/KWh is er toch nog steeds 320 euro voordeel te behalen, overigens dit plafond zal tijdelijk zijn, en als je eenmaal de sluipsleurpers onder controle hebt zal dit zeker voor meerdere jaren zijn, dus blijvend goed voor de portemonnee en het milieu.