BesparenKosten

CV een graad lager – wat scheelt het aan kosten?

Nu de gasprijs van de vaste- en variabele energieleveranciers echt flink gestegen is maakt een graadje lager ook veel meer uit in absolute zin wat je straks betaald aan je verbruik voor gas.

Maar hoeveel is dit precies, de algemene regel is dat je 7% minder gas gebruikt per graad lager, maar hoeveel levert dit je dan op jaarbasis op aan minder verbruik, dus een lagere gas rekening?

Het verbruik wat je verminderd is de CV die dan minder lang hoeft te verwarmen, qua douchen en koken blijft het het zelfde. Bij een gemiddeld gebruik van 1239 m3 gas, zal ongeveer 75% gebruikt worden voor de CV, dus 929 m3. Door de thermostaat dus te verlagen kun je hier op besparen. Als we uitgaan van de huidige gas tarieven medio oktober 2022 b.v. bij Eneco met 3,40 per m3 gas zou je een overzicht kunnen maken per graad en hoeveel je dan per jaar kunt besparen zoals dit voorbeeld.

In dit voorbeeld is 21 graden als standaard instelling gekozen en wordt het gas verbruik verdeeld over het stookseizoen van 6 maanden (immers in de zomer staat de CV uit) en is te zien wat het verlagen van de thermostaat werkelijk kan opleveren, bij een negatieve waarde in de tabel betekent dit natuurlijk dat je niet bespaard maar juist weer meer betaalt.