BesparenEfficiëntie

Hybride Warmtepomp- wat scheelt het?

Een hybride warmtepomp gebruik je samen met je cv-ketel (die dan nog op gas werkt) om de woning te verwarmen. Met de hybride warmtepomp bespaar je ongeveer 40 tot 60 procent op je gasverbruik. Met een hybride warmtepomp kun je dus op een goedkopere manier verwarmen en bespaar je dus flink op je gasverbruik en stoot je zo ook zelf minder CO2 uit, zodat je ook meehelpt om de opwarming van de aarde weer iets te beperken. Vanaf 2026 worden hybride warmtepompen ook de standaard voor het verwarmen van woningen. 

Wat ook niet vergeten moet worden is dat de hybride warmtepompen stroom gebruiken. Door dit extra stroomverbruik zal je financiële besparing dus kleiner zijn. Hierdoor is het interessant om een hybride warmtepomp te combineren met zonnepanelen die je dan afstemt op je totale stroomgebruik.

Met de hybride warmtepomp kun je je huis voor een groot deel (herfst, lente) van het jaar verwarmen, maar als het buiten vrij koud is (hartje winter net boven of onder nul) heb je nog steeds een cv-ketel nodig die bijspringt. En met de cv-ketel verwarm je ook je tapwater (douche, keuken,..). Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, daarvoor is een soms een buitenunit nodig. Zo’n unit ziet er net zo uit als de buitenunit van een airco. De nieuwste modellen hebben geen buitenunit meer nodig om de warmte uit die buitenlucht te halen. Bij zo’n hybride cv-ketel zonder buitenunit zijn enkel 2 gaten in je gevel of dak nodig, net als bij gewone lucht warmtepompen zonder buitenunit, en ze worden ook wel ventilatiewarmtepomp genoemd. De meest voorkomende hybride warmtepompen zijn overigens ventilatiewarmtepompen en luchtwarmtepompen.

Het type huis, de mate van isolatie en efficiëntie en verloop van het weer (extreem koude winter of warme winter) kunnen overigens veel verschil geven wat er te besparen valt. Met name met een niet al te koude buitenlucht zorgt er voor dat de warmtepomp het meeste werk kan doen, en de CV veel minder ingezet wordt, en er dus minder gas gebruikt wordt.

Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp maakt gebruik van de restwarmte uit ventilatielucht. Je kunt deze warmtepomp alleen toepassen als je woning een mechanisch ventilatiesysteem heeft. Een voorbeeld van een ventilatiewarmtepomp zijn de Duco Energy Comfort boxen, deze hebben ook een warmte terugwin systeem (WTW) en werken dus samen met de CV, en er zijn ook versies die zonder CV kunnen werken (volledige op stroom) en kunnen ook met een extra vat het tapwater verwarmen.

Luchtwarmtepomp

Luchtwarmtepompen zijn in principe geschikt voor elke woning. Wel heb je ruimte nodig voor de buitenunit. Deze zuigt namelijk de buitenlucht aan waaruit de warmtepomp zijn energie haalt. Wat voorbeelden van Luchtwarmtepompen zijn systemen van van Vaillant en Remeha

Praktijkvoorbeeld van besparing

De volgende tabel geeft aan wat het verschil in gas verbruik is en wat er aan kosten bespaard kan worden met een iets ouder model van een ventilatiewarmtepomp Duco Box WTW in een modern goed geïsoleerd huis met mechanische ventilatie. Omdat de hybride warmtepomp ook stroom gebruikt is ook dat verschil aangegeven, dus met warmtepomp wordt er dan ook meer stroom gebruikt met name in de koudere maanden.

In dit praktijkvoorbeeld wordt dus per jaar 56% minder minder gas gebruikt, maar met extra 43% stroomverbruik. Met de geldende hoge variabele/model tarieven medio oktober 2022, en het komende prijsplatfond in 2023 is dit de financiële besparing op jaarbasis die je in dit praktijkvoorbeeld kunt behalen:

In de tabel hierboven geeft de eerste kolom Verschil het verschil aan in het lagere gasgebruik en het hogere stroomgebruik. Deze waarden komen uit de totaal rij van de vorige tabel dus voor gas 536-1207=-671 m3 en stroom 4186-2927=1259 KWh. De kolom Tarief geeft het voorbeeld tarief aan (prijspeil oktober 2022). De Kosten kolom geeft de totale jaarkosten aan gas (besparing) en stroom (extra kosten). De kolom Plafond geeft de prijzen aan zoals deze gaan gelden in 2023 zodra het prijsplafond wordt ingevoerd. De tweede kolom Kosten geeft dan de totale jaarkosten aan gas (besparing) en stroom (extra kosten) zodra dus het prijs plafond ingaat.

De Conclusie na al dit rekenwerk: dat is dat zonder het prijsplafond je per jaar 1212 euro per jaar kunt besparen, maar met het prijsplafond 63 euro extra betaalt, dit komt omdat minister Jetten in 2022 (zijn ambtenaren) mogelijk niet heel goed nagedacht heeft over het maximum stroomverbruik tot 2900 KWh per jaar. Hierdoor betaal je dus nog steeds de volledige prijs voor de extra stroom die de hybride warmtepomp nodig heeft. Omdat de overheid de miljarden niet over de brug kan blijven smijten zal het plafond in 2024 weer verdwijnen zodat het daarna wel besparing oplevert. Je kunt ook meer lezen over deze vergissing in dit artikel.

Doordat de ventilatiewarmtepomp extra stroom gebruikt bespaar je dus niet de volle 50-60% op je totale energierekening, dat zal meer richting de 20% zijn, zonder het prijsplafond.

Met zonnepanelen kun je deze besparing nog verder vergroten. Zodra je het aantal zonnepanelen afstemt op het nieuwe totale gebruik met de ventilatiewarmtepomp loopt de financiële besparing in dit voorbeeld op tot 35% omdat je de extra stroom volledig kunt wegstrepen (salderen). Hierdoor maakt het ook niet meer uit of er een prijsplafond of niet gehanteerd wordt omdat het plafond geldt voor het gesaldeerde stroom gebruik wat dan nul is.